
Kokosbloesemsuiker is afkomstig van de bloesems van de kokosnootpalmboom. Op veel internetsites kan je lezen dat deze suiker veel gezonder is dan gewone suiker.
Kokosbloesemsuiker is echter bijna even ongezond als gewone suiker.
Kokosbloesemsuiker bestaat immers voor meer dan 90% uit pure suikers (sucrose, fructose, glucose, …)
Met andere woorden: kokosbloesemsuiker is en blijft een product dat voornamelijk uit suikers bestaat.
Natuurlijk, kokosbloesemsuiker bestaat niet voor 100% uit pure sucrose (zoals de klassieke geraffineerde witte tafelsuiker), maar wel voor meer dan 90% uit suikers (sucrose, fructose, glucose, etc).
Suiker is suiker: of het nu van idyllische kokosbloesems komt of gewoon uit de klassieke suikerbiet.
Idem voor andere zogenaamd 'gezondere' suikers zoals palmsuiker: of je suiker nu afkomstig is van palm, kokosbloesems, suikerriet of suikerbieten: het is en blijft suiker (sucrose, fructose, glucose, …).
Op veel sites staat te lezen dat de glycemische index voor kokosbloesemsuiker slechts 35 is (de glycemische index is een maat voor hoe hoog de suikerpiek is in je bloed wanneer je een bepaalt product hebt gegeten dat suiker bevat. Hoe hoger de glycemische index, hoe ongezonder voor je lichaam).
De glycemische index van 35 voor kokosbloesemsuiker is echter verkeerdelijk gemeten. Zo heeft men vaste kokosbloesemsuiker vergeleken met vloeibare glucose: op die manier is je glycemische index altijd een pak lager.
De glycemische index van 35 werd gemeten door het Filipijns Departement van Landbouw en die willen natuurlijk zoveel mogelijk van hun kokosbloesemsuiker verkopen.
Er bestaan gezondere alternatieven voor suiker, zoals stevia, suiker-alcoholen (bv erythritol) of tagatose: deze suikers veroorzaken geen of heel lage suikerpieken in je lichaam, vaak omdat ze maar gedeeltelijk of zelfs niet door de darm worden opgenomen.
Foto: Robert Young (Wiki Commons).