DE VOEDSELZANDLOPER - Over afvallen en langer jong blijven
  • HOME
  • VOEDSELZANDLOPER
    • VOEDSELZANDLOPER
    • RECEPTEN
    • VOOR ARTSEN
    • DOWNLOADS
    • NUTRIGERONTOLOGIE
    • ONDERZOEK
    • LOF OVER HET BOEK
    • ACHTERFLAP
    • BESTEL BOEK
    • NIEUWSBRIEF
  • GEZONDHEID
    • VEROUDERING
    • NIEUWS
    • VIDEO'S
    • NIEUWSBRIEF
  • TEST
  • BLOG
  • MEER
    • AUTEUR
    • MEDIA
    • LEZINGEN
    • CONTACT
    • Download de populaire powerpoint
    • Download het eerste hoofdstuk
    • Nieuwsbrief
    • Lekker lang jong - een voedselzandloperkookboek

De vervelende waarheid over granen volgens prof. Frits Muskiet

15/3/2013

30 Comments

 
Foto
Eindelijk beginnen ook in België en Nederland artsen en professoren hun stem te verheffen tegen de klassieke voedingsaanbevelingen van de overheid.
Zo raadt professor Frits Muskiet aan om geen of zo weinig mogelijk brood, aardappelen, pasta of rijst te eten. Deze producten zijn immers opgebouwd uit zetmeel. Zetmeel is een ‘verborgen suiker’: het bestaat uit lange ketens van glucose. Brood, aardappelen, pasta of rijst veroorzaken suikerpieken in het bloed en versnellen zo het verouderingsproces.

Bovendien bevatten tarweproducten (brood of pasta) proteïnen die het immuunsysteem prikkelen en voor ontsteking in het lichaam kunnen zorgen.

Enkele citaten uit het artikel van professor Muskiet:

‘Ik probeer geen granen te eten, zoals ik het algemeen probeer te vermijden om voedingsmiddelen te eten die vooral koolhydraten bevatten. […] Als je dit de hele dag doet, zit je constant op hoge insulines en dat verhoogt het risico op hart-en vaatziekten. […] Ik eet dus zeker geen geraffineerde koolhydraten, maar ook geen volkorenbrood.’

Diabetespatiënten zouden volgens professor Muskiet zelfs niet gediend zijn met volkorenbrood: ‘Die personen zouden het eten van koolhydraten al helemaal moeten beperken’.

En tenslotte over melk:

‘Koemelk ligt in het verlengde van granen. Als mensen last hebben van hun darmen en ze stoppen met melkproducten en granen, dan zie je vaak dat ze enorm opknappen.’

En hiermee raakt professor Muskiet de kern van de zaak: als mensen hun voedingspatroon flink wijzigen (veel minder of geen brood, aardappelen, pasta, rijst of melk), zie je dat ze zich vaak flink beter voelen. En verliezen ze ook gewicht.

Daartegenover staat het overheidsadvies, met de klassieke voedingsdriehoek of schijf van vijf, dat niet doortastend genoeg is om echt grote verbeteringen in de gezondheid van mensen teweeg te brengen. En dan vraagt de overheid zich af waarom ze de epidemie van overgewicht en welvaartsziektes niet kan indijken.

Deel dit bericht om deze boodschap te verspreiden.  

Bronnen:
- De voedselzandloper, Kris Verburgh
- De (vervelende) waarheid over granen – Hoe gezond is ons dagelijks brood?, Professor Frits Muskiet & Pascalle Naessens, Vitaya magazine, maart 2013.


30 Comments

Joggers leven langer

12/3/2013

1 Comment

 
Volgens een recente studie met 20 000 proefpersonen, hebben joggers 44 % minder kans om te overlijden, waardoor ze ook gemiddeld 6 jaar langer leven.

Die 6 jaar zijn de jaren dat ze langer leven; het aantal gezonde levensjaren (het aantal jaren men niet geplaagd wordt door chronische ziektes alvorens te overlijden) is ongeveer het dubbele.

En je moet daarvoor niet veel joggen. Zoals ook in 'De voedselzandloper' staat, is niet zozeer de intensiteit van sporten van belang, maar wel de regelmaat.

Volgens de studie is slechts 1 à 2,5 uur joggen per week voldoende, verdeeld over drie keer. Dus drie keer twintig minuten joggen per week volstaat reeds om het maximale gezondheidseffect te bereiken, en dit aan een traag tot gemiddeld tempo.

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat overal in het lichaam minder micro-ontstekingen voorkomen, die de bloedvaten doen dichtslibben, kanker kunnen veroorzaken of de kans op dementie verhogen.

Eerder onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat vijftigplussers die slechts twee keer per week joggen de kans op Alzheimer met 62 % verminderen.
1 Comment

Veel bewerkt rood vlees eten verhoogt je kans om te overlijden

11/3/2013

2 Comments

 
Foto
Bewerkt rood vlees verhoogt de kans om vroeger te overlijden. En dit volgens een grote studie die 13 jaar duurde en 450 000 Europeanen volgde.

Personen die meer dan 160 gram bewerkt vlees per dag aten (het gewicht van 2 worstjes en een plakje spek) hadden 44% meer kans om te sterven vergeleken met mensen die slechts ongeveer 20 gram bewerkt vlees aten per dag.

Deze 44% toename is een aanzienlijk cijfer, zeker omdat al gecorrigeerd werd voor ongezonde levensstijlfactoren (dit omdat mensen die veel bewerkt vlees eten vaak ook meer roken, minder groente eten, enzovoort).

Bewerkt vlees is voeding zoals spek, ham, hot dogs, salami en worsten.

Eerder onderzoek toonde al een duidelijk verband aan tussen de inname van bewerkt vlees en diabetes en darmkanker.


Bronnen:
http://www.bbc.co.uk/news/health-21682779 // Meat consumption and mortality - results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, BMC Medicine, 2013 // Foto: André Karwath Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.



2 Comments

Word je van noten dik?

6/3/2013

3 Comments

 
Foto
Dat is toch wat veel mensen denken: noten bestaan voor een groot gedeelte uit vetten, dus als je er vaak van eet word je dik.

Studies tonen echter aan dat regelmatig noten eten je niet dikker maakt.

Dat is mogelijk omdat een calorie niet altijd een calorie is. Noten bevatten inderdaad veel calorieën als je noten zou verbranden in een laboratoriumbeker. Maar het lichaam is geen laboratoriumbeker. De vetten in noten (en andere stoffen) beïnvloeden allerlei mechanismen in het lichaam, zoals de stofwisseling, waardoor mensen niet dikker worden, al eten ze tienduizenden kilocalorieën extra per jaar aan noten. Onderzoekers noemden dit ‘The mistery of the missing calories’.

Uiteraard wil dat niet zeggen dat je een emmer noten per dag moet nuttigen. Maar van één à twee handvol walnoten per dag (die honderden extra kilocalorieën tellen) word je vreemd genoeg niet dikker.

En een handvol walnoten is sowieso gezond. Mensen die bijvoorbeeld elke dag een handvol noten eten hebben tot 45% minder kans op een hartaanval.

Bronnen:
Effect of body weight of a free 76 kilojoule (320 calorie) daily supplement of almonds for six months. J Am Coll Nutr, 2002.
A review of the evidence: nuts and body weight. Asia Pac J Clin Nutr, 2007.
Effects of walnut consumption on plasma fatty acids and lipoproteins in combined hyperlipidemia. Am J Clin Nutr, 2001.


3 Comments

    Over deze blog

    Deze blog gaat over  voeding, veroudering en gezondheid.

    MEER NIEUWS vind je op de Facebook-pagina van de voedsel-zandloper (reeds meer dan 60 000 fans!):

    De voedselzandloper

    Categorieën

    All
    Afvallen/dieet
    Alcohol
    Calorierestrictie
    Chocolade
    Dementie
    Diabetes
    Gezondheid
    Hart
    Hersenen
    Kanker
    Medicijnen
    Ontsteking
    Psyche
    Rheuma
    Roken
    Slaap
    Sport
    Suiker
    Veroudering
    Voeding
    Voedingssuplement
    Voedselzandloper

    RSS Feed

    Archief

    March 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    February 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    January 2012