DE VOEDSELZANDLOPER - Over afvallen en langer jong blijven
  • HOME
  • VOEDSELZANDLOPER
    • VOEDSELZANDLOPER
    • RECEPTEN
    • VOOR ARTSEN
    • DOWNLOADS
    • NUTRIGERONTOLOGIE
    • ONDERZOEK
    • LOF OVER HET BOEK
    • ACHTERFLAP
    • BESTEL BOEK
    • NIEUWSBRIEF
  • GEZONDHEID
    • VEROUDERING
    • NIEUWS
    • VIDEO'S
    • NIEUWSBRIEF
  • TEST
  • BLOG
  • MEER
    • AUTEUR
    • MEDIA
    • LEZINGEN
    • CONTACT
    • Download de populaire powerpoint
    • Download het eerste hoofdstuk
    • Nieuwsbrief
    • Lekker lang jong - een voedselzandloperkookboek

Kersen kunnen ontsteking in het lichaam verminderen

24/8/2015

0 Comments

 
Foto
Het lichaam ontsteekt continu en overal, wat zorgt voor versnelde veroudering en meer risico op kanker, alzheimer en hart-en vaatziektes. 

Onderzoek toont aan dat kersen goed zijn in het afremmen van ontsteking. Bepaalde stoffen in kersen, zoals anthocyanidines, remmen ontstekingseiwitten zoals cox-2. Cox-2 is een eiwit dat stoffen produceert die pijn en ontsteking veroorzaken. 
Gekende ontstekingsremmers zoals ibuprofen en naproxen remmen ook cox-2, maar specifieke stoffen uit kersen remmen deze ontstekingseiwitten nagenoeg even goed af. Bovendien hebben kersen uiteraard veel minder bijwerkingen dan deze medicatie. 

In een andere studie kregen 45-plussers 2,5 kopjes kersen te eten per dag. Na vier weken was hun hsCRP (een eiwit dat een maat is voor ontsteking in het lichaam; hoe hoger de hsCRP, hoe meer ontsteking) gedaald met 25%.

Onderzoekers schreven ook dat ‘kersen het potentieel hebben om de ontstekingsrespons in chronische ontstekings-gerelateerde ziektes te verminderen’. 

Eerdere studies toonden ook al aan dat blauwbessen hersenveroudering met enkele jaren kunnen afremmen. Net zoals kersen bevatten blauwbessen ook veel anthocyanidines.   

Bronnen: 
De voedselzandloper. 
Consumption of bing sweet cherries lowers circulation concentrations of inflammation makers in healthy men and women. Journal of Nutrition (2006). 
Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine (2001)
Foto: Attribution-ShareAlike 2.0 (Benson Kua).



0 Comments

12 tips om beter te slapen voor mensen met slaapproblemen

13/8/2015

3 Comments

 
Foto‘Endormies’ door Rupert Bunny (1904)
Een goede nachtrust is onontbeerlijk voor je gezondheid. Goed kunnen slapen maakt dat je minder risico loopt op allerlei verouderingsziekten, dementie, hart-en vaatziekten en diabetes. Je ziet er jonger en gezonder uit. Een goede nachtrust vermindert ook je risico op overgewicht.


















Om beter te slapen, of als je moeilijkheden hebt om in slaap te vallen, kan je het volgende proberen:

1. Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).

2. 150 à 450 mg magnesium (ideaal zelfs 300 à 450 mg), 30 minuten voor het slapen: studies tonen aan dat magnesium een kalmerende en ontspannende werking heeft. Gebruik bij voorkeur geen magnesiumoxide (die wordt slecht opgenomen door het lichaam), maar bijvoorbeeld magnesiummalaat of magnesiumglycinaat. Bovendien is magnesium gezond voor hart-en bloedvaten en het metabolisme.

3. Valeriaancapsules: bevat natuurlijke stoffen die de slaap bevorderen.

4. In bed je ademhaling tellen (in plaats van schaapjes): deze methode werkt goed om in slaap te vallen, bijvoorbeeld 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen (je uitademhaling dient telkens dubbel zo lang te duren als je inademing).

5. Geen te inspannende geestelijk en lichamelijk activiteiten in het uur voordat je gaat slapen.

6. Vermijd computer, tv of gsm-schermen, omdat die blauw licht afgeven waardoor je minder melatonine, het slaaphormoon, aanmaakt. Je kan het programmaatje f.lux op je pc installeren dat ‘s avonds automatisch het blauwe licht van je computerscherm dooft, zodat je al meer melatonine kan aanmaken.

7. Stretch voor je gaat slapen: dit heeft een sterk relaxerend effect op je spieren (die vaak de hele dag door verkrampt zijn). Stretchten rekt de spierspoelen, die via de zenuwen een kalmerend effect bewerkstelligen in het lichaam.

8. Uiteraard geen koffie of thee in de late namiddag of avond, omdat die cafeïne bevatten (kamillethee bevat geen cafeïne).

9. Van koude slaap je beter: neem een koude douche of een koud voetbad voor je gaat slapen (sommige mensen dompelen even hun gezicht onder in een kom met koud water gedurende 30 seconden). Deze koude maakt dat het lichaam zich hierna sterk ontspant. Zorg er ook voor dat je slaapkamer niet te warm is.

10. Zorg voor een volkomen duistere kamer (draai ook je nachtklok om of dek ze af).

11. Continu op een vast tijdstip gaan slapen is veel belangrijker voor een goede slaap dan altijd op hetzelfde tijdstip opstaan.

12. Voor mensen met ernstige chronische slaapproblemen bestaat er iets zoals ‘opzettelijke slaapdeprivatie’. Deze wetenschappelijk bewezen methode bestaat eruit dat je opzettelijk laat opblijft en je nachtrust drastisch verkort zodat je uiteindelijk zo moe wordt dat je wel in slaap moet vallen. Iemand die bijvoorbeeld elke nacht om 00u gaat slapen en dan twee uur wakker ligt en om 7u moet opstaan voor zijn werk, wordt verplicht om pas om 02u te gaan slapen. Omdat je zo een slaaptekort opbouwt, zal je lichaam op den duur wel meteen in slaap vallen als je telkens zo laat gaat slapen. Zo leert het lichaam om je bed met slaap te associëren en sneller in slaap te vallen. Na een tijd kan je terug om 00u gaan slapen. Bespreek deze methode wel eerst met je arts of een slaapdeskundige.


* Uit een studie met 1677 vijfenzestig-plussers bleek dat bij diegenen die kamillethee dronken de sterfte 29% lager lag. Het effect was vooral significant bij vrouwen, minder bij mannen (wellicht omdat die hun kamillegebruik overraporteerden). Kamille bevat allerlei gezonde stoffen zoals apigenine, luteoline, terpenoiden, etc die een invloed hebben op het verouderingsproces en je risico op kanker. 
Bron: Chamomile Consumption and Mortality: A Prospective Study of Mexican Origin Older Adults. Gerontologist (2015).


3 Comments

    Over deze blog

    Deze blog gaat over  voeding, veroudering en gezondheid.

    MEER NIEUWS vind je op de Facebook-pagina van de voedsel-zandloper (reeds meer dan 60 000 fans!):

    De voedselzandloper

    Categorieën

    All
    Afvallen/dieet
    Alcohol
    Calorierestrictie
    Chocolade
    Dementie
    Diabetes
    Gezondheid
    Hart
    Hersenen
    Kanker
    Medicijnen
    Ontsteking
    Psyche
    Rheuma
    Roken
    Slaap
    Sport
    Suiker
    Veroudering
    Voeding
    Voedingssuplement
    Voedselzandloper

    RSS Feed

    Archief

    March 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    February 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    January 2012