De bloedvaten van een 80-jarige Tsimane-indiaan kunnen tot dertig jaar jonger zijn.
De voornaamste reden daarvoor is hun gezonde levensstijl: ze eten veel gezonder (lees: veel minder westerse voeding), bewegen meer en roken minder.
De onderzoekers maken zich echter ongerust: nieuwe wegen maken dat de indianen veel meer in contact komen met de geïndustrialiseerde wereld, en dus meer westerse voeding beginnen te eten: meer (bewerkt) rood vlees, wit bloem, graanproducten, frisdranken, …
Ze kunnen hetzelfde lot ondergaan als vele andere Indianenstammen die in contact komen met westerse voeding. Een voorbeeld zijn de Pima-indianen die in het zuiden van de VS leven. In de 19de eeuw kwamen type 2 diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, kanker en vele andere aandoeningen daar veelvouden minder voor. Nu heeft meer dan 60% van de volwassen Pima-indianen type 2 diabetes.
Dergelijk onderzoek bij indianenstammen die nog een ‘origineel’ voedingspatroon volgen en daarna overschakelen op westers voeding toont duidelijk aan wat voeding met het lichaam kan doen, en vooral wat voor schade het kan aanrichten.
Bronnen:
- Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. The Lancet, 2017
- De voedselzandloper, 2012
- Veroudering vertragen, 2015
Foto: Chronus, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic l